Blackpool – Co to znamená?

Blackpool – co to znamená?

Blackpool, to je pro tanečníky celého světa především Blackpool Dance Festival.
Nejstarší, největší a nejznámější soutěž světa, britské otevřené mistrovství ve společenském tanci – tanečním sportu.

British Championship se narodil v roce 1931 a letos se konal již 77. ročník – v době války se netančilo. Od začátku se soutěžilo mezi amatéry a profesionály ve standardních tancích, latina je mladší a v Blackpoolu se objevily soutěže této kategorie mezi amatéry a profesionály v roce 1964. Senioři mají své šampiony od roku 1967 a v roce 1989 přichází kategorie „Under 21“.

Blackpool – to je fenomén – podobně jako pro tenisty Wimbledon, pro hokejisty finále Stanley Cupu, pro cyklisty Tour de France.

Na mistrovství světa smí z každé země startovat pouze dva taneční páry. Na britských mistrovství může startovat každý taneční pár. A všechny nejlepší taneční páry světa také na této soutěži tančí. Především z tohoto důvodu má soutěž ten nejvyšší možný rating. Nikde jinde se prostě taková superkvalita během roku nesejde. Je to pro všechny celoroční vrchol, proto trénují, proto dřou do úmoru, aby zde v posledním květnovém týdnu roku ukázali své umění a své taneční dovednosti. Zde se měří úspěšnost, zde se tvoří žebříčky – jsou tu všichni: páry, porotci, osobnosti. Říká se, že pár, který se nezúčastní Blackpoolu neexistuje a asi na tom bude hodně pravdy.

The Empress Ballroom – nejkrásnější taneční sál světa, který jakoby byl předurčen pro klání těch nejlepších z nejlepších.
Atmosféra – neuvěřitelná. Síla jde ze všeho, odevšad a ze všech.
Hudba – překrásná, pro někoho konzervativnější aranžmá, ale blackpoolská – naprosto bez náhrady.
Plocha – nejdelší taneční parket, na kterém můžete tančit. Parket je tak kvalitní, že není třeba ani jednou čistit obuv. Má ideální skluz a tančí se na něm „samo“
Porota – největší koncentrace mistrů světa a bývalých vítězů „Blackpoolu“ na metru čtverečním – před kvalitnější porotou není možno tancovat. Pro mnohé je kamenem úrazu – členů je jedenáct – odborníci na standard a odborníci na latinu – a všichni jsou Britové.
Publikum – bouřlivé, vděčné, nadšené, složené z tanečních párů, tanečních fandů, kteří neváhají letět z druhého konec světa, z odborníků, celosvětově uznávaných veličin, kterým je obvykle vyhrazena první řada.
Postupový klíč – pro soutěže profesionálů je specifický: do osmačtyřícítky se postupuje obvyklým způsobem, dále se postupuje v jednotlivých tancích, tj. v některém tanci můžete být v dalším kole, v jiném nikoli. Finále má např. různé složení párů v každém tanci. Valčík se v Anglii netančí.

Blackpool je fascinující a jedinečný.

My s Lenkou jsme se tohoto krásného tanečního festivalu letos zúčastnili již po osmé a měli jsme to štěstí, že jsme i tentokrát uspěli. Být ve čtvrtfinále ve waltzu a slowfoxu s opravdu všemi nejlepšími profesionálními páry světa byl pro nás překrásný zážitek. Tento výsledek považujeme za nejlepší a nejvýznamnější v naší taneční kariéře.

Blackpoolský taneční festival musíte všichni vidět na vlastní oči – všem říkám, že alespoň jednou.

S pozdravem

Marcel Gebert

Více na:  www.blackpooldancefestival.net

About the author: marcellenk

Leave a Reply

Your email address will not be published.