US Open v Miami 2002

US OPEN v Miami 2002

 

Miami Beach, Florida. Od 3. do 7. září se zde konalo již 32. Mistrovství Spojených států v tanečním sportu. Krásný luxusní hotel Fontainebleau Hilton, ve kterém se soutěž pořádá, můžete spatřit v mnoha filmech, např. Osobní strážce. Nezaměnitelné prostředí, překrásná pláž s čistým a příjemně teplým oceánem, jemný písek, nebo bazének s originálními vodopády, to vše Vás může potkat, dojedete-li až sem, na soutěž, která je řazena svou důležitostí hned za soutěže anglické. Každoročně se zde koná mistrovství světa, předloni amatéři standard, loni amatéři latina, letos profesionální latina, za rok profesionální standard a tak stále dokola. Přídavkem je mistrovství světa v mambu  a  argentinském tangu. Soutěže se rozbíhají velmi brzy ráno, tančí se zde tzv. Pro/Am soutěže. To jest amatérka či amatér si zaplatí lekce s profesionálem, ten postaví program a jede se na soutěž. Zde se hodnotí samozřejmě jen výkon amatérů, ale to víte, když Vás někdo dobře navede, jde to lépe. Tyto soutěže a tento druh práce je v Americe velmi populární. Dále se zde kromě standardu a latiny tančí soutěže v Ballroom, Rhythm, Smooth, Theatrical, Cabaret. Jednoduše popsáno, Ballroom znamená, že standard můžete tančit podobně jako Fred Astaire s Ginger, Rhythm je latina, kde Vám přidají tance bolero a mambo, a v dalších soutěžích můžete partnerku mj. zvedat. Nás Čechů se zde sešlo celkem dost a tak jsme volné chvíle trávili společně – někdy u parketu, někdy u vody. Byli tu s námi například také Řehoř Walach (mistr ČR v LA v roce 1979), Pavel Vodička (vicemistr ČR ve ST v roce 1989), či Katka a Jarda Müllerovi (semifinalisté MČR ve ST v roce 1991). Ti se zde rozloučili se společnou soutěžní kariérou. My s Lenkou jsme byli v Miami potřetí a v hlavní soutěži jsme letos dosáhli našeho nejlepšího výsledku.

 

US Open Professional Rising Star Standard Dance Competition – 5.9.

V této soutěži bylo přihlášeno 46 párů a rozhodovalo celkem 19 porotců. Po čtyřkolovém klání bylo vyhlášeno velmi těsné pořadí: vítězové z Itálie D’Agostino – D’Amico vyhráli waltz a slowfox, druzí byli v tangu a quickstepu, na druhém místě skončili Američané Stefano – Conte, kteří vyhráli tango a quickstep a druzí byli ve valčíku. My s Lenkou jsme zvítězili ve valčíku, ve waltzu a slowfoxu jsme byli druzí. (slowfox jsme nevyhráli jen o známku). Hodně fanoušků, přátel i odborníků nás tipovalo na vítězství a tak jsme se cítili výborně.

US Open Professional Standard Dance Championship – 6. 9.

        Z přihlášených 64 párů vybíralo postupující dokonce 21 porotců. Naše ambice mířily k semifinále a byli jsme velmi šťastní, že jsme náš cíl splnili. Do semifinále např. nepostoupili němečtí vicemistři Ossenkop – David (finalisté Mannheimu). V semifinále, když John Kimmins, prezident American Ballroom Company představoval země, ze kterých páry jsou, sdělil publiku, že jsme s Lenkou měli svatbu a celý sál nám potleskem vyjádřil gratulace – byl to pro nás překrásný zážitek. Obsadili jsme 10. místo a mj. jsme porazili pár, který byl o den dříve před námi druhý. Získali jsme další body do WD&DSC žebříčku a po US Open jsme již na 15. místě.

        Na US Open si palmu vítězství zaslouženě odnesli Christoper Hawkins s Hazel Newberry, kteří po skončení Augusto Schiava nezadržitelně míří ke všem uvolněným titulům, včetně titulu mistra světa. Pouze v tangu je porazili celkově druzí Massimo Giorgianni s Alessiou Manfredini, kteří dle mého názoru příliš změnili svůj přirozený styl a ztratili náboj, díky kterému například loni v Cervii Angličany porazili. Jisté třetí místo ve všech tancích obsadil velmi dobře „naučený“ Jonathan Wilkins s výjimečně pružnou Katushou Demidovou z USA. Čtvrtí byli Gampiero Giannico s Ievou Pauksena také tančící za USA. Pátí skončili Mirk D’Agostino s Ariannou D’Amico, což bylo největší překvapení soutěže. Porazili totiž šesté Kojiho a Kumiko Hiyamovi, mistry Japonska, (na MS 2001 7. místo). Také v semifinále US Open tančili velmi dobré páry. Sedmí Kanaďané Doucet – Jolicoeur, osmí italští sourozenci Selli, devátí Japonci Yanagibashi – Asami. Desátí jsme byli my, jedenáctí Stefano – Conte a kolo uzavírali jedni z mnoha ruských párů tančících za USA Litvinov – Ivleva.

Mistrovství světa profesionálů v latině – 7. 9.

        Na závěr tohoto festivalu čekal na všechny účastníky bonbonek v podobě bojů nejlepších latinsko-amerických párů světa. Zúčastnili se jej také naše taneční páry. Marcelovi Novákovi s Kamilou Novákovou se nepodařilo postoupit z prvního kola, ale myslím si, že kdyby byly známější, mohlo to být jiné. V druhém kole dotančili René Ostárek s Bronislavou  Vrtalovou – podali vynikající výkon, dlouho jsme je neviděli tak pěkně tančit a podle nás i oni mohli být mezi postupujícími. Trošku doplatili na nezvyklý postupující klíč 40-30-20-12-6. Ze semifinalistů, kteří nepostoupili do finále nás zaujal Koreec Ji-Woo Park, který tančí se Serenou Lecou. Partner je na vysoké pohybové úrovni, prý vynikající tanečník baletu, je mu pouze 20 let a v amatérech byl v Blackpoolu nejlépe v „96“. Myslím, že má před sebou skvělou kariéru, určitě o nich (případně o něm) všichni hodně uslyšíme!

Mistry světa se stali opět Bryan Watson s Carmen Vincelj (musím zde poznamenat, že jsme si vzpomněli na naší Brigitu Fürsterovou, která měla, a jistě i stále má, velmi podobný nádherný styl tance). Často se v Blackpoolu přeme s latináři, zda-li není Paul Killick s Hanou Karttunen již lepší než  Bryan s Carmen. Tento večer nebylo o vítězi pochyb. Spontánní a přirozený pohyb Bryana s Carmen lehce převýšil jakoby unaveného a upracovaného Paula. S Hanou sice vyhráli paso doble a rumbu, ale v čače, sambě a jivu byli druzí. Třetí Slavik Kryklyvyy a Karina Smirnoff porazili v domácím prostředí Michaela Wentinka tančícího s Beatou Onefater bez problému 5:0. Slavik za poslední období, co jsem jej neviděl, změnil styl z hodného, miloučkého Ukrajince na rychlejšího a ostřejšího amerického hocha. S Karinou mají ekvilibristické vazby a před bouřlivým publikem se vypjali k obrovskému výkonu. Na páté místo se nakonec propracoval slovinský pár Andrej Skufca s Katarinou Venturini, pátí v čače, rumbě a pasu. Myslím si, že nakonec šestí Angličané Matthew a Nicole Cutler byli tímto silně podhodnoceni.

Na závěr nezbývá než popřát všem, aby se i do Miami mohli podívat, soutěžit zde a poznat další krásné místo na tom našem světě.

Marcel Gebert

(Napsáno pro Dancetime)

About the author: marcellenk

Leave a Reply

Your email address will not be published.