Vzhled tanečního páru

Vzhled tanečního páru

 

Chtěla bych se s Vámi podělit o část mých již více než dvanáctiletých zkušeností, které se týkají vzhledu tanečního páru. Tímto článkem bych chtěla pomoci zvláště párům začínajícím, které se dostanou do našeho tanečního světa a často se ne příliš dobře orientují v této oblasti. Pokusím se Vám přiblížit momentální světové trendy a věřím, že se nad nimi zamyslí i páry ostatních tříd.

Sama ze svých začátků velmi dobře vím, jak obtížné je přijít na první soutěž a nevědět nic pořádně o tom, jak by měl tanečník či tanečnice vypadat. Podle mého názoru je vzhled páru podstatnou součástí našeho tanečního výkonu. To, jak vypadáme výraznou měrou přispěje k celkovému dojmu páru. Tato oblast mě vždy velmi lákala a snažila jsem se získat co nejvíce postřehů k tomu, abychom jako pár vypadali skvěle. Myslím si, že když člověk něco dělá, tak by to měl dělat pořádně se vším všudy. Proto nestačí jen trénovat a jezdit na soutěže, ale je důležité také dobře vypadat. Vzhledem k tomu, že se jako profesionálové účastníme nejprestižnějších tanečních akcí ve světě, je pro mě velmi jednoduché srovnávat úroveň vzhledu světových párů s českými. Často je přechod ze zahraniční soutěže na českou až šokující. Pojďme si něco říci o jednotlivých oblastech.

Oděv

 

Dámské taneční šaty si můžete ušít, nechat ušít nebo jednoduše koupit z druhé ruky. Každé má své plus i minus. Když si šaty budete šít doma, ušetříte za práci, ale málokdo zná správné triky, jak se šaty šijí. Kromě toho tím strávíte spoustu času a výsledek není zaručen. Můžete si nechat šaty ušít u profesionálů, kde vytvoří model speciálně na Vás. Cena je v tomto případě pochopitelně vyšší. Bude Vás to stát čas na zkouškách, ale dobrý výsledek je většinou zaručen. Poslední variantou je koupě šatů již nošených, kterých si můžete vyzkoušet bezpočet a zjistit, který model či styl Vám vyhovuje. Nebudete tak ztrácet čas zkouškami u švadleny a také ceny jsou většinou velmi příznivé.

Ať se rozhodnete pro kteroukoli variantu, šaty by měly podtrhnout Vaši osobnost, zdůraznit přednosti Vaší postavy a potlačit případné nedostatky v tanečních dovednostech. Co se týká Vaší osobnosti, měly by šaty alespoň částečně vypovídat o Vašem charakteru, případně by měly mít schopnost vyvolat u diváka určitý dojem, který v něm chcete zanechat. Můžete mít šaty jako princezna, plné nejrůznějších romantických volánků, krajek a ozdob. Můžete zvolit šaty elegantnější, abyste vypadala jako dáma z vyšší společnosti, v tom případě spíše jednodušší s nějakým výrazným detailem. Můžete chtít vyvolat dojem ďáblice (zvláště v latině), pak bych doporučovala ostré linie a kontrastní barvy. Můžete zaujmout množstvím kamenů, netradiční kombinací barev či materiálů, nebo naopak naprostou jednoduchostí.

Stejně jako když se oblékáme na běžné nošení a snažíme se zdůraznit naše přednosti a potlačit nedostatky, stejně bychom se měli chovat, když vytváříme nové nebo kupujeme starší šaty. Naštěstí existuje mnoho triků, jak vylepšit naši postavu, aniž by nás to jakkoli bolelo. Pokud jsme menší postavy, volíme střihy vertikální a méně členité, naopak pokud jsme delší, doporučuji střihy horizontální s množstvím různých detailů a zajímavých přechodů.. Rozhodující je také šířka naší postavy. U nás je všeobecný trend, že by tanečnice měla být štíhlá. Ve světě si s tím moc hlavu nelámou. Je potřeba abyste vypadala příjemně a uměla se hezky pohybovat na tanečním parketu a to, jestli vážíte o 5 kilo méně či více, nikoho nezajímá. I tento, pro některé tanečnice problémový bod, se dá vhodným střihem šatů vylepšit. Pokud patříte k těm „širším“, volte raději šaty jednodušší, bez rukávků, pokud máte hezká záda, tak holá, pokud ne, tak raději oblečená. Často se také setkávám s opačným problémem, že partnerka je příliš hubená. Pak jsou vhodné šaty více oblečené.

Co se týká nedostatků tanečních dovedností, samozřejmě nejlepší je se tanečně vylepšit a nemusíme nic zakrývat. Pokud  však potřebujeme, je možné zmírnit lordosu, schovat zvedající se rameno, zjemnit nedostatky v kontaktu, schovat ještě nenaučenou práci nohou v latině, různými způsoby opticky zvětšit pohyb.

A nyní něco k partnerům. Zjistila jsem, že málokterý ví, co všechno je součástí tanečního fraku. Kromě fraku a kalhot, je součástí standardního oděvu košile s pikovou přední částí, umělý límec, piková náprsenka, pikový motýlek, pikový kapesníček, šle, knoflíčky manžetové a ozdobné na košili. Piké je dvojitá tkanina s plastickým vzorováním, které připomíná prošívání. Nevhodné jsou saténové motýlky, které běžně koupíte v obchodě. Přední světoví tanečníci nosí pikové motýlky vázací, které se dají lépe prát a škrobit.

U fraku je podstatné, jak Vám „padne“. I ve vyšších třídách se setkávám s fraky, které nejenže nepadnou, ale jsou i špatně ušity a nesplňují požadavky tanečního fraku. Nejlepší je nechat si frak ušít u odborníka, i když se Vám cena zdá vysoká. U správně ušitého fraku se límec ani ramena nesmí zvednout, pokud dáte ruce do držení.  Záda by měla být v držení úplně rovná. Krovky se při zvednutých rukách nesmí rozevírat a měly by být nasazeny nad pasem. Častou chybou také je, když je Vám při pohledu z boku vidět náprsenka.

Co se týká oděvu latinských partnerů, zůstává vše při starém. Nosí se kalhoty s nejrůznějšími pásky i bez pásků, mohou mít lampas či nikoli. Experimentuje se s různými šířkami nohavic. Košile ve světě většinou nepodléhají „pravidlům IDSF“ a hýří tedy nejrůznějšími průsvitnými, lesklými, krajkovými materiály, mají hlubší i méně hluboké výstřihy. Tady bych chtěla upozornit, že ačkoli i ve světě latináři patří k výrazným experimentátorům v oblasti oblečení, v konečném výsledku vypadají vkusně a mužně.

Obuv

 

V této oblasti existuje mnoho nejrůznějších výrobců a vzorů. To jakou obuv si zvolíte záleží na typu, který Vám bude vyhovovat a samozřejmě na ceně. Většinou však platí pravidlo, že za kvalitu se platí. Můžete vyzkoušet nejrůznější značky a zcela jistě se pak sami dopracujete k těm nejlepším a tudíž nejdražším – anglickým.

        Dámské boty se vyrábějí v kůži a v saténu. Kožené mají delší trvanlivost, více se však vytáhnout. Proto, když si je budete kupovat, je třeba s tím počítat a koupit si je přesně na nohu. Kožené boty  jsou vhodné na trénink, méně pak už na soutěže. Ve světě kožené boty na soutěži neuvidíte. Soutěží se výhradně v botách saténových. Dříve existoval trend, že se boty barvily podle barvy šatů. Dnes se vzhledem k častým změnám šatů nosí boty tělové, pouze k bílým šatům bílé.

Chtěla bych také upozornit na u nás často používanou izolepu, kterou si partnerky připevňují boty k noze. Ve velkém tanečním světě byste se s tím nesetkali. Je to něco, co ke krásným botám a šatům vůbec nepatří. Aby Vám boty z nohy nepadaly, je potřeba se v nich naučit tančit. Kromě toho, že používáte chodidlo k tanci, navíc zapojujete i prsty tak, aby Vám udržely boty na nohou.  Často jsem slyšela názor, že partnerka má příliš úzkou nohu, a proto se jí bota vyzouvá. V dnešní době na to existuje jednoduchá odpověď. Stačí nahlédnout do nabídky Supadance, které nabízejí nejen boty normální šířky, ale i boty zúžené (N), popř. rozšířené (W,WW). Pokud ani tehdy Vám boty nebudou na noze držet, tatáž značka nabízí lodičky s pásečkem přes nárt.

Jediným úskalím saténových bot je, že se velmi lehce zašpiní. Pokud chcete udržet i po očištění boty lesklé, vyvarujte se používání vody a mýdla. Nejlepší je zakoupit perchloretylen a tím boty vyčistit.

Pánské standardní boty mohou být buď lakované nebo kožené. K fraku se však výhradně nosí boty lakované. Latináři se naopak orientují převážně na boty kožené. Pokud byste si chtěli pořídit jiný kostým než černý, je možné zakoupit pánské saténové boty, které velmi snadno nabarvíte na požadovaný odstín.

 Věřím, že se mi podařilo Vás alespoň částečně inspirovat, případně dovést k zamyšlení nad některými mými postřehy z oblasti oblékání a obouvání. Příště se s Vámi podělím o zajímavosti v líčení a česání.

Mgr. Lenka Gebertová

 

(Napsáno pro Dancetime)

About the author: marcellenk

Leave a Reply

Your email address will not be published.